HAKKIMIZDA

YAYINLAR

YAZARLAR

HABERLER

İLETİŞİM

 
 
 

ANTİK YUNAN'DA MİTOSUN SERÜVENİ

ANTİK YUNAN'DA MİTOSUN SERÜVENİ
Prof. Dr. Zühre İndirkaş, ülkemizdeki önemli mitoloji hocalarından biri ve ele aldığı bu kitabın hemen başında konuya kısaca şöyle giriyor: “Mitoslar, genel anlamda insanın, evreni ve kendi varoluş sürecini kavrama çabalarıyla kurguladıkları “inanç öyküleri”dir. İnsanlığın çocukluk evresi olarak nitelenen bu dönemde ilk insanın evrene, doğa varlıklarına ve doğa olaylarına bakışıdır”.
Özkan Eroğlu ise kitapla ilgili şöyle bir değerlendirmede bulunuyor: Bu kitap, Antik Yunan mitosunun tarihselliği üzerine, dönemin düşünürleri ve zamanımıza değin konuyla ilgili önemli bilim insanlarının meseleye nasıl baktığını, dahası nasıl bir düşünsel gelişmeyle meseleyi ele aldıklarının kısa bir öyküsünü okura sunuyor. Bu öyküyü gerçekleştirirken, oldukça sağlam bir literatürden hareket eden Zühre İndirkaş, mitos meselesinin bir içerik olduğu düşünüldüğünde, bu içeriğin izinde içerikten biçime, yani eposa doğru hayaller kurmamıza yarayacak kuramsal bir alt yapının şifre başlıklarını da bizlere sunmuş oluyor.

14,8x10,5 cm, 56 sayfa, ISBN 978-605-83026-7-9, 80 gr Enzo kağıt, 60 TL




İSTANBUL'DA BİZANS

İSTANBUL'DA BİZANS
Yazar: Özkan Eroğlu On yüzyıldan fazla süregelmiş bir imparatorluğun başkenti olmuş İstanbul’daki (Constantinople) Bizans mimarisinin ve mimariye bağlı resim sanatının ele alınmaya çalışıldığı bu kitapta, kültürel arka plan sonrasında değerlendirilen bir sanat gelişmesi ortaya koyuluyor. Bu kitapla, “Suriçi Galata” isimli kitabımızda yaptığımızı bu kez de “Suriçi Bizans”ı üzerine yaparak, konuya meraklı olanlara bir kılavuz hazırlamak istedik. Kitapta bir taraftan İstanbul’daki Bizans sanatına işaret edilirken, diğer taraftan zamandaş; Bizans’ın İstanbul dışındaki sanat yapıtlarına da dikkat çekilmeye gayret ediliyor. Sonuç olarak da “İstanbul içindeki Bizans’ı” kültür ve sanat tarihi bağlamında değerlendirmeye çalışan bir kılavuz-kitaba ulaşılmış oluyor.



19,5x13,5 cm, 112 sayfa, ISBN 978-605-83026-5-5, 70 gr Enzo kağıt, 120 TL




SANATTA TİNSELLİĞİN ÖZÜ

SANATTA TİNSELLİĞİN ÖZÜ
Yazar: Özkan Eroğlu Bugün dünyada ve doğal olarak ülkemizde de sanatın içinin boşalmasının en temel nedeninin tinselliğin eksikliğinden kaynaklandığını düşünen bu kitap, yaklaşık bir yüzyıl öncesine dayanan kuramsal yapıların peşine düşerek, -bunların bugün de eksikliğinin sürmesinden ötürü-, konuyla ilgili yoksulluğa dikkat çekmek ve öncelikle sanatta tinsel olanın yokluğundan kaynaklanan gediklerin kapanmasına odaklanıyor. Bu gedikler kapanmadığı sürece, sanatta gereken manevi boşluğun dolmayacağını, daha da net bir söyleyişle insanın insanlaşmasının olanaksız olduğunu, dolayısıyla yaratıcı sanatın ve sanatçının ortaya çıkamayacağına işaret ediyor. Sonuç olarak Özkan Eroğlu’nun yaklaşımıyla bu kitap, Kandinsky’nin kuramsal metni “Sanatta Tinsellik Üzerine”nin (Über das Geistige in der Kunst) arka planında olanı ve özünü çıkarıyor…

14.8x10.5 cm, 48 sayfa, ISBN 978-605-83026-4-8, 80 gr Enzo kağıt, 60 TL




MİMAR SİNAN RUHSALLIĞI

MİMAR SİNAN RUHSALLIĞI
Yazar: Özkan Eroğlu Bu kitap, temel iki bölümden oluşmakta. Birinci bölüm; “Mimar Sinan’ı Anlamak” başlığı altındakiler; kitaba arka plan oluşturacak, bilinen bazı bilgileri öznel yaklaşımlarla birlikte değerlendirerek, ikinci bölümü hazırlıyor. İkinci bölüm; “Mimar Sinan Ruhsallığı” başlığı altında da önce Sinan’ın çağdaşı Michelangelo’dan daha çok, Leonardo da Vinci’nin plastik algısıyla eş hareket içinde olduğuna vurgu yapılıyor. Sonrasında Paul Cézanne’dan çok önce tümel-tikel, parça-bütün, vb ilişkiler bağlamında plastik sanatlar algısındaki inşa mantığına nasıl baktığı üzerine yoğunlaşılıyor. Bu yoğunlaşmanın sonucunda, sözü edilen meselelerde Cézanne’ın değil, Sinan’ın öncü kabul edilmesinin doğru olacağı konusu gündeme geliyor ve dünyada plastik sanatlarda kabul gören değerlere yeniden odaklanılması konusuna dikkat çekiliyor.

19,5x13.5 cm, 96 sayfa, ISBN 978-605-83026-3-1, 70 gr Enzo kağıt, 120 TL




SURİÇİ GALATA (İkinci Baskı)

SURİÇİ GALATA (İkinci Baskı)
Yazar: Özkan Eroğlu İstanbul içinde küçük bir İstanbul olarak görülen ve başlı başına bir tarih olan “Suriçi Galata” bölgesi ve aynı ismi taşıyan bu kitap, her şeyden önce bölgeye ve bölge üzerine araştırma yapmak isteyenlere, konuya giriş boyutunda bir hizmette bulunmayı amaçlıyor. Bu çalışmada-birebir dini yapılarla ilgisi olanlar hariç- sivil yapılara yer verilmiyor. Yanı sıra sanat tarihi açısından bir kataloglama değeri bulunan hemen her yapıya da işaret edilmeye gayret ediliyor. Böylece bu kitap, “Suriçi Galata” bölgesiyle ilgili bir tespit çalışması olarak önemli bir konuma yerleşiyor.
Celal Esad Arseven, “Eski Galata ve Binaları” isimli küçük kitabında şöyle demektedir: “Tarihçiler tüm dikkatlerini Bizans şehri üstünde toplamışlardır. Bilginler hiç bir zaman Galata’ya layık olduğu önemi göstermemişlerdir. Galata’nın tarihini yazmak için yakında çok geç olacak, çünkü tekmil Galata değişip yıkılıyor, binaları yerle bir edilip yerine tarihsel çizgileriyle hiç bir bağlantısı olmayan yapılar dikiliyor.” Bugün ise “Suriçi Galata”da gelinen durum Arseven’i fazlasıyla haklı çıkarıyor.


19,5x13,5 cm, 121 Sayfa, ISBN 978-605-83026-0-0, 70 gr Enzo kağıt, 100 TL




İSLAM SANATI

İSLAM SANATI
Yazar: Özkan Eroğlu İslam sanatı, Müslüman toplumların sanat adına ortaya koyduklarını kapsar. Böyle bir kapsamayı, en basit şekilde “mimarlık ve mimariye bağlı yapıtlar” ile “mimarlık dışı; taşınabilir yapıtlar” şeklinde ele almak olasıdır. Söz konusu bakış, ortaya konan yapıtların biçimsellikleri üzerinden oluşurken, içeriğe dönük İslam sanatının ruhunu belirleyen ise sanatçının veya zanaatçının ruhsal dünyasıdır. Bu ruhsal dünya mistik ve soyut bir dünyadır; gücünü başta kutsal kitap Kur’an’dan alır, yanı sıra çeşitli İslam teolojisine dönük kaynaklardan da beslenir. Böylece teolojik boyutun, sanata yönelik ruhsallığı etkilediği kadar, kişinin kendi ruh ve yaşadığı dünyanın tinsel boyutu da sanatla etkileşime girer.

19,5x13.5 cm, 185 Sayfa, ISBN 978-605-84133-9-9
, 70 gr Enzo kağıt, 120 TL




JOSEPH BEUYS-SANATI VE FELSEFESİNE BİR BAKIŞ (TÜKENMİŞTİR)

JOSEPH BEUYS-SANATI VE FELSEFESİNE BİR BAKIŞ (TÜKENMİŞTİR)
Joseph Beuys, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki sanatın en etkili ve aynı zamanda en tartışmalı sanatçılarından biri olmuştur. Heykel, yerleştirme, çizim, grafik ve performans alanlarındaki çalışmalarında şamanizmden ve Rudolf Steiner’in antropozofi öğretisinden etkiler taşıyan ezoterik ve mistik kavramları kullanmıştır. Sanatsal faaliyetlerinin yanında sanat kuramı, eğitim, sosyal felsefe ve politika alanlarında da yaptığı çalışmalarla etkili olmuştur.

19,5x13,5 cm, 119 Sayfa, ISBN 978-­605-­84133­-8­-2
, 70 gr Enzo kağıt.




SANAT ELEŞTİRİSİ NEDİR?

SANAT ELEŞTİRİSİ NEDİR?
Yazar: Özkan Eroğlu Kuramsal ve pratik boyutları olan sanat eleştirisi, yapıt ve sanatçıları incelemek, onları aydınlatmak, açıklamak ve değerlendirmektir. Eleştirmenleri, ortaya koyduklarının özü, yargılarının doğruluğu ya da derinliği açısından olduğu gibi, çözümlemede, söyleşide, tartışmada, vb gösterdikleri gayretler açısından da ele alıp değerlendirmek olasıdır. Bu kitabı, gelecek kuşaklardan da gerçek eleştirmen çıkabilsin, eleştirmenliğin sadece akademik olmakla meselenin halledilemeyeceğini genç kuşaklar anlasın ve işlerin nasıl yürüdüğü tam olarak fark edilebilsin diye kaleme aldık.



20x12 cm, 96 Sayfa, ISBN 978-605-84133-7-5
, 70 gr Enzo kağıt, 80 TL




BİR RESME NASIL BAKMALIYIZ? İKİNCİ BASKI (MATBAA BASKISI TÜKENMİŞTİR. GOOGLEBOOKS'TAN OKUYABİLİRSİNİZ)

BİR RESME NASIL BAKMALIYIZ? (İKİNCİ BASKI) (MATBAA BASKISI TÜKENMİŞTİR. GOOGLEBOOKS'TAN OKUYABİLİRSİNİZ)
Yazar: Özkan Eroğlu Bu kitabın ilk baskısını 2013 yılında yapmıştık. Şimdi ikinci baskısını gerçekleştiriyoruz. Okurdan ilgi gören bu kitabımızı, ikinci baskısı itibariyle “Resmi anlamak için kuramsal yaklaşımlar” alt başlığıyla vermeyi uygun gördük. Çünkü bu kitaba eş, yeni bir kitap daha yayınladık: “Resmi Anlamak”. “Bir Resme Nasıl Bakmalıyız?” kitabının amacı gereği yapmadığını; bol ve renkli örneklerle bir yapıt ve tarih dizgesi üzerinden “Resmi Anlamak” kitabımız; “resmi anlamak için pratik yaklaşımlar” alt başlığıyla yapıyor. Böylece “Bir Resme Nasıl Bakmalıyız” kitabı, artık eşi de olan bir kitap...
Bu kitap, ikinci baskısında içeriğini aynen koruyor. Bazı resim örneklerini yine kullanıyor, fakat yine kuramsal olanı vermek en temel amacı. Kuramsal boyuta sahip bu kitap beş temel bölümden oluşuyor; “Sanat Entelektüeli Olmak”, “Sanat ve Göz”, “Sanatın Önemli Öğretileri”, “Resim Tarihinin Ana Hatları” ve “Resmi Görmek”.


20x12 cm, 152 Sayfa, ISBN 978-605-85612-1-2
, 70 gr Enzo kağıt renkli.




KÖTÜLÜK CEMAATLERİ

KÖTÜLÜK CEMAATLERİ
“Kötülük Cemaatleri” isimli kitabı, dünyadaki gnostik bakışın felsefî boyutunu, yaşanan pratikler eşliğinde değerlendirmeye alıyor. Çarpıcı, etkili örnek ve vurgularıyla okuru ciddi şekilde düşünmeye davet ediyor. Bu düşünme, okuru gnostik felsefeye ilgi duymaya da bir çağrı niteliğinde. Farkındalık arttırmayı da amaçlayan kitap, özellikle kültür ve uygarlık tarihine bakmakta olanlara yepyeni bakış açıları kazandırabilir, hatta günlük pratiklerle, geçmiş arasında bağlantılar kurmasına da yararlı olabilir.
Zeynep Sayın, kitabıyla ilgili birçok önemli vurgusundan birinde şunu söylüyor: “…Gnostisizmin tarihsel ortaya çıkışını, bütüne duyulan güvenin sarsılmasına bağlıyor Hans Jonas. Atina’dan Auschwitz’e uzanan bir güzergâh olsa bile, her bir vatandaşa, kendi özgüllüğünü ve özgürlüğünü bahşeden ve bütünü, bu parçaların ilişkisi olarak tanımlayan Atina polis’inden sonra imparatorluk gibi büyük ve karmaşık bir kosmopolis’te buluşulduğu zaman, parça ile bütün arasındaki ilişkinin soyutlaştığından söz ediyor. Birincil amacın, parçanın ve bütünle parçaların arasındaki ilişkisinin korunması yerine bütünün varlığının korunmasına dönüştüğü noktada, bütüne duyulan inanç sarsılıyor. Sözlük anlamıyla imperatif; imperare’den, emir kipinden, buyurmaktan ve buyurganlıktan geliyor imparatorluk; ilişkisini düzenleyemediği parçalarını korumaya değil, yok etmeye yöneliyor. Cizre, Nusaybin, Gezi, Ankara, Suruç, Silvan, LGBT… Kobane’ye giden gençler, Diyarbakır baro başkanı, Suriçi vb., vb… Vicdani redçiliğin kabul edilmediği bir ülkede cepheye yollanan gençleri de bu listeye eklemek gerek. 1209 yılında kiliseye sığınmış isyankârları, halkla beraber yok eden komutan gibi: “Hepsini yakın! Tanrı kendi kullarını ayırt eder!” Kolluk kuvvetlerinden öğretmenlerine, yargıçlarından din adamlarına akıllarına güvenebileceğimiz birer özne olma özelliğini yitirerek, artık kendimizi sakınmamız gereken birer nesneye dönüşüyor böyle bir bütünün parçaları; kötülük, kendini kullanma yeteneğini göstermeyen bir aklın araçsallığından kaynaklanıyor…”

20x12 cm, 96 Sayfa, ISBN 978-605-84133-3-7
, 70 gr Enzo kağıt, 80 TL





[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

 
 
Copyright © 2013 tekhneyayinlari.com - Sitenin yayın hakları TEKHNE YAYINLARI'NA aittir. Kaynak göstermek şartı ile alıntı yapılabilir.