HAKKIMIZDA

YAYINLAR

YAZARLAR

HABERLER

İLETİŞİM

 
 
 

“HERAKLEITOS VE FİLOZOFİK SEZGİ”

“HERAKLEITOS VE FİLOZOFİK SEZGİ”
Hazırlayan ve Yazan: Özkan Eroğlu
Sanatta Derin Hislenmenin Felsefesi kitabımızı tamamlayan bu kitabı Oswald Spengler’in şu açıklamalarıyla sunalım:
“Tüm diller belirgin şekilde insan ihtiyaçlarından, insan uğraşlarından ve genel insanî duygu ve tutumlardan doğmuştur. Daha yüksek bir insanın dili, doğanın gizli işleyişine ve hükümlerine dair bir filozofik sezgi ve iç görü taşıdığından, böyle bir dile doğal olarak herkes ulaşamaz” (Johann Wolfgang Goethe). Alışılmadık doğa koşulları üzerinden yürüyen Herakleitos’un ifadelerini herkes aynı derece ve oranda anlayıp, kavrayamadığı için bu yönde her zaman eksik kalan bir şeyler olduğu gibi, bu nedenle öznesinin aşağı çekildiği, yaralandığı, hatta yok edilme noktasına dek getirildiği de ifade edilebilir”.
“Herakleitos’un büyük düşüncesi Hamlet’in ruhu gibidir: Herkes onu anlar, fakat farklı farklı anlar”.
“Sanat bakış açısı üzerinden söyleyecek olursak Herakleitos, döneminin en önemli sanatçı-yaratıcı özelliğine sahip filozofudur. Bu, sadece üslubunun zengin ve renkli oluşuyla değil, her şeyden önce tasvir gücünün usta plastikliğiyle de kanıtlanır”.

Türkçe, 19,5x13,5 cm, 112 sayfa, ISBN 978-605-2158-43-2, 100 TL (KDV’den muaftır)




“PAUL KLEE: SANAT ÖĞRETİSİ VE KURAMI”

“PAUL KLEE: SANAT ÖĞRETİSİ VE KURAMI”
TEKHNE YAYINLARI’ndan 100. KİTAP
Hazırlayan: Özkan Eroğlu
Tekhne Yayınları’nın bu, 100. Kitabı, Paul Klee’nin sanat öğretisi ve kuramı konusunu ele alıyor.

Sanat eğitimi ve sanatın ayrımı farkındalığını yüksek bir bilinçle kavramış hem eğitimci, hem de sanatçı yönünü ona göre organize etmiş bir yaratıcı sanatçı Paul Klee. Bu, çok önemli, zira içinde yaşadığım toplumda eksikliği en çok duyulan şey diyor kitabı hazırlayan Eroğlu ve şöyle devam ediyor:
“Bir kimsenin sanatta ve eğitimcilikte nerede duracağını en başta açık yüreklilikle kendisinin ölçüp değerlendirmesi, dolayısıyla eğitim ve sanat taraflarında nasıl konumlanacağının farkında olması oldukça değerli bir şey. Bu da tam bir bilme, bilimin yolundan gitme işi. Kısaca bir sanat bilimcisi gibi hareket etmeyi gerekli kılıyor”.

Bu kitap, “Paul Klee’nin yaratıcı sanat öğretisi ve kuramı” konusunu ele alıyor. Başlığın kapsamı oldukça geniş. Öğreti kuramının en kilit noktası Klee’nin sanat yapıtlarındaki doğaya dayalı elemanlarını “a natura naturata” ve oluş sürecine dair anlayışını ise “natura naturans” anlamında ele alması. Böylece Klee tam anlamıyla yüzünü kuram ve uygulama boyutunda “doğa”ya dönmüş ve anlamaya çalışmıştır. “Doğa bilimleri” ile yakından ilgilenmesi gerektiğine erken yaşlarında inanır, o yönde bir birikim ve kütüphane oluşturmaya çalışır. “Doğa bilimleri”ne yöneldiğini gösteren iki neden vardır: Bunlardan biri “eşyanın özünü kavrama arzusu”, diğeri de Bauhaus’ta yaygın “bilim ve teknolojiye duyulan ilgi”dir. Kitabın bir başka özelliği de, son bölümünde Paul Klee’nin sanat öğretisi ve kuramına dair kapsamlı bir kaynakça sunması.

Beş ana bölümden oluşan kitabın plan şeması şöyle: ÖNSÖZ / GİRİŞ / Bölüm 1: KU-RAMSAL BELGELER / Bölüm 2: ETKENLER / Bölüm 3: ANALİZ / Bölüm 4: KAYNAK-LAR / Bölüm 5: HAREKET / SONSÖZ / KAYNAKÇA.

Türkçe, 24x16.5 cm, 152 sayfa, ISBN 978-605-2158-42-5, 180 TL (KDV’den muaftır)




“EZOTERİZM VE SANAT”

“EZOTERİZM VE SANAT”
Yazan: Simge Özer Pınarbaşı
Özkan Eroğlu kitapla ilgili şunları söylüyor: Antik çağlardan günümüze dinî, edebî ve sanatsal geleneklerinde tinsel inisiyasyonun nasıl gerçekleştiğine odaklanan “Restoring Paradise”, sim-ya, Hıristiyan teozofisi ve Gül-Haç gibi erken modern ezoterik hareketler de dahil olmak üze-re Batı ezoterizmine bir giriş sağlar. Bu kitap, sanatın genellikle tinsel bilginin yazılı bir akta-rımı olması ve bunun için de konuyla ilgili bilginin bilinci dönüştürmek, yaratmak, kışkırtmak veya tinsel uyanışı sağlamak için gerekliliğine işaret etmekte. Kitap, özellikle Batı ezoterizmini anlamaya dair açıklamalar sunarken, her şeyden önce bilmek ve nasıl bildiğimiz hakkında ve sanat aracılığıyla “bilmenin” gerçekte ne anlama geldiğine dair açıklamalarda da bulunuyor.

Türkçe, 19.5x13.5 cm, 160 sayfa, ISBN 978-605-2158-40-1, 120 TL (KDV’den muaftır)




“SANAT VE SANATÇI- ‘SANAT YARATIMININ PSİKOLOJİK TEMELLERİ’”

“SANAT VE SANATÇI- ‘SANAT YARATIMININ PSİKOLOJİK TEMELLERİ’”
Yazan: Özkan Eroğlu
Otto Rank konuyla ilgili şöyle bir yaklaşımda bulunmakta: Bir yaratıcı birey olarak sanatçı, elinde hazır bulduğu (doğada) sanat ile ilgili formları kişisel bir şeyi ifade etmek için kullanır; bu nedenle, kişisel, geçerli bir sanat veya kültür ideolojisiyle bir şekilde bağlantılı olma duru-mundadır, aksi takdirde onlardan yararlanamaz. Aynı zamanda farklı da olmak zorundadır, çünkü kendine ait bir şey üretmek istiyorsa bunları aynen (doğadaki haliyle) kullanmaması, değiştirip dönüştürmesi gerekir.

Türkçe, 19.5x13.5 cm, 64 sayfa, ISBN 978-605-2158-36-4, 80 TL (KDV’den muaftır)




“TARTIŞMA: BEUYS, BETHMANN, BINSWANGER, EHRLICHER ve WILLERT: PARA NEDİR?”

“TARTIŞMA: BEUYS, BETHMANN, BINSWANGER, EHRLICHER ve WILLERT: PARA NEDİR?”
Yazan: Özkan Eroğlu
Joseph Beuys konuyla ilgili şunları söylemekte: “...Sanat kavramı yozlaşmış sermaye kavramı-nın yerini almalıdır. Sanat gerçekten somut bir sermayedir ve insanların bunun farkına varması gerekir. Para ve sermaye ekonomik bir değer olamaz, sermaye insan onuru ve yaratıcılığıdır. Ve buna uygun olarak, yaratıcılığın ya da sanatın deyim yerindeyse sermaye olmasını sağlayan bir para kavramı geliştirmemiz gerekiyor. Sanat sermayedir. Bu boş bir hayâl değil; bu bir gerçek-tir. “...Başka bir deyişle, sermaye sanat neyse odur. Sermaye, insan kapasitesi ve ondan akan şeydir. Bir ürünün ortaya çıkmasında yalnızca iki uzuv veya iki kutupsal ilişki söz konusudur: “Yaratıcılık” ve “İnsan niyeti”.

Dolayısıyla para, üretim ve tüketim sektörlerinin toplumumuzda yerleşik olduğu tam bir hak belgesi haline gelmedikçe, insan yaratıcılığının, insan ruhunun, insan yaratma gücünün ve ya-şamın azalmasını sağlamaya devam edecektir!

Türkçe, 19.5x13.5 cm, 64 sayfa, ISBN 978-605-2158-39-5, 120 TL (KDV’den muaftır)




TARTIŞMA: JOSEPH BEUYS-VOLKER HARLAN: SANATI DERİNDEN KAVRAMAK

TARTIŞMA: JOSEPH BEUYS-VOLKER HARLAN: SANATI DERİNDEN KAVRAMAK
Yazan: Özkan Eroğlu
Volker Harlan ile Joseph Beuys arasındaki bu tartışma, Beuys’un öncelikle “Plastik” (Üç bo-yutlu), “Bildhaurei” (Yontu) ve “Skulptur” (Heykel) tanımlarına açıklık getirerek, diğer yan-dan doğa başta olmak üzere, tin ve tinsellik kavramlarıyla, dolayısıyla gene Antropozofi kav-ramının içerdikleriyle her daim birlikte hareket ettiğini gösteriyor. Şunu özellikle en baştan belirtmekte yarar var: Beuys’un sanat adına deneyimlediği ne varsa, bunları insanlarla, eylem-lerini gerçekleştrdiği anda onlarla paylaştığı ölçüde ve insanların bu uygulamalar gerçekleştiri-lirken ancak deneyimleyebildiklerine şüphe yok! Bu tartışmanın bize gösterdiği en önemli şeylerden biri budur!

Türkçe, 19.5x13.5 cm, 96 sayfa, ISBN 978-605-2158-38-8, 120 TL (KDV’den muaftır)




ERWIN ROSENTHAL: SANATTA DEĞİŞEN GERÇEKLİK KAVRAMI

ERWIN ROSENTHAL: SANATTA DEĞİŞEN GERÇEKLİK KAVRAMI
Yazan: Özkan Eroğlu
Eroğlu şunları söylüyor kitapla ilgili: Erwin Rosenthal’in Mayıs 2022’de okuma çalışmasını yayınladığımız ve başyapıtı olarak nitelenen “Tarihin Işığında Çağdaş Sanat”ın ardından, bu kez de 1962’de kaleme aldığı “Sanatta Değişen Gerçeklik Kavramı” (The Changing Concept of Reality in Art) isimli kitabının okuma çalışmasını yayınlıyoruz. Bu kitap, daha özel konulara odaklanıyor: “Giotto ve Dante”, “Ressam ve Baskı Ressamı Picasso”, “Giotto ve Picasso” ve farklı alt başlıklardan oluşan “Modern Sanat ve Düşüncenin Durumu”. Ayrıcalıklı bir düşünür, aynı zamanda özel ve anlaşılır bir kalemi var daha önce de belirttiğimiz üzere Erwin Rosenthal’in. Bu bilhassa sanat, felsefe, vb alanlar üzerine yazan kimselerde aranan ve bulunması zor bir özelliktir; açık ve anlaşılır olmak. Bütün bunların hepsini Rosenthal’de yakalıyoruz.

Türkçe, 19.5x13.5 cm, 80 sayfa, ISBN 978-605-2158-37-1, 100 TL (KDV’den muaftır)




ERWIN ROSENTHAL: TARİHİN IŞIĞINDA ÇAĞDAŞ SANAT

ERWIN ROSENTHAL: TARİHİN IŞIĞINDA ÇAĞDAŞ SANAT
Yazan: Özkan Eroğlu
Eroğlu kitap hakkında şunları söylüyor: Çok yönlü kitap okumalarım sırasında tarafımca gerçekleştirilen bir okuma çalışmasını bulacağınız Erwin Rosenthal’in ilk defa 1971’de yayınladığı “Contemporary Art in the Light of History” isimli kitabı beni çok etkilediği için, Türkçede mutlak sunumu yapılması gerektiği düşüncesine neden oldu. Onca sanat ve ona bağlı uygarlık tarihi gelişmelerini, özellikle de edebiyat-sanat, felsefe-sanat bağlamlarını gözeterek böylesine akıcı ve berrak, bir o kadar da öz kapsamlı nasıl yazabilmiş diye okumam sırasında kendime sıkça soramadan edemedim. Bunu ancak bir deha zihin yapabilir şeklinde bir sonuca ulaştım. Türkiyeli sanat okurunun aradığı ve çok şey bulacağı kitaplar işte böyle kitaplardır diye de her zaman tekrarladığım bir ilkemi gene hatırladım. Çünkü bu üslupta ele alınan yazımlar, ki bu tatta kitap dünyada oldukça azdır, ülkemizde de neredeyse yok denecek durumda olup, tersine dünyada ve ülkemizde genellikle cilt/lerle tarif edilen çalışmalarla ele alma söz konusudur. Worringer’e, Kandinsky’ye, Geiger’e, Dinçer Yıldız’a, Bedrettin Cömert’e, vb gibilere yeni bir isim daha böylece eklenmiş oluyordu benim için ve umarım okurlarım için de aynısı olur. O isim Erwin Rosenthal.

Türkçe, 19.5x13.5 cm, 80 sayfa, ISBN 978-605-2158-29-6, 100 TL (KDV’den muaftır)




SANAT BİLGİSİ- 5. KİTAP

SANAT BİLGİSİ- 5. KİTAP
Yazan-Hazırlayan: Özkan Eroğlu
Her şeyiyle Özkan Eroğlu tarafından hazırlanan bu samimi yayın, bir belge ve örnek çalışma çabası olarak yayınlarına devam etmekte ve hazır olduğunda okura ulaştırılmaktadır.
Beşinci kitaptaki içerik aşağıdaki yazılardan oluşmaktadır:
DİZİ YAZI (SON)- Sanat Yapıtı- 5 “Sanatçı ile İzleyicinin Buluşma Noktası”
VURGULAMA- Paul Klee Filozofisi Üzerine
GÖRÜŞ- Sürrealizm ve Soyut Ekspresyonizm
MANİFESTO- Arte Povera Üzerine Germano Celant Açıklaması
DEĞİNİLER- Bir Analoji, Bir Eleştiri

Türkçe, 21x15 cm, 80 sayfa, ISBN 978-605-2158-33-3, 80 TL (KDV’den muaftır)




JOSEPH BEUYS'U ANLAMAYA ÇALIŞMAK

JOSEPH BEUYS'U ANLAMAYA ÇALIŞMAK
Yazarı: Özkan Eroğlu
Eroğlu kitapla ilgili şunları dile getirmekte:
Joseph Beuys, başta Almanya olmak üzere dünyada tartışılan bir sanatçı. Ancak Beuys’u tartışanların antropozofi konusunda durumları nedir? İşte bu soruyu Beuys ile yakından uzaktan ilgilenen herkesin başta kendine sorması, daha sonra da kamuoyunun aynı soru üzerinden şüpheci bir yaklaşımla meseleye yaklaşması gerektiğine inanıyorum. Salt plastik, görsel olan üzerinden elbette Beuys’a bir yaklaşımda bulunulabilir, ancak o durum ikonografi yöntemindeki ön-ikonografik araştırmaya benzer, yanılgıya çok açık durum/ları da beraberinde getirecektir diye düşünüyorum.

Türkçe, 19,5x13,5 cm, 64 sayfa, ISBN 978-605-2158-35-7, 120 TL (KDV’den muaftır)





[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

 
 
Copyright © 2013 tekhneyayinlari.com - Sitenin yayın hakları TEKHNE YAYINLARI'NA aittir. Kaynak göstermek şartı ile alıntı yapılabilir.