HAKKIMIZDA

YAYINLAR

YAZARLAR

HABERLER

İLETİŞİM

 
 
 

SANAT ÖĞRETİR Mİ..?

SANAT ÖĞRETİR Mİ..?
Sanat felsefecisi Özkan Eroğlu kitabıyla ilgili şunları dile getiriyor: Sanat, “sanatçı” ve “sanat yapıtı” olgularının aracılığıyla kendini var eden bir şey. Bu var olanın taşıdıklarını anlamak isteyen bir de “izleyici” olgusu bulunmakta. Sanatı, izleyene taşıyacak olan yegâne şey ise, sanatçı eliyle ortaya konan sanat yapıtı. Sanat yapıtlarına kilitlenen izleyici, bu kitlenme sayesinde topyekûn bir sanat algısı ve eidetik yapıya da sahipse, sanatın öğrettiğini fark etmekte, derinleştikçe bunu daha iyi anlamakta ve en nihayetinde de “sanat öğretir” deme noktasına gelmekte. İşte bu nokta üzerine olan meramımı anlatmak istiyorum bu kitapla.

Türkçe, 19,5x13,5 cm, 72 sayfa, ISBN 978-605-2158-09-8, 90 TL (KDV’den muaftır)




TÜRKİYE'DE RESİM SANATI (İKİNCİ BASKI)

TÜRKİYE'DE RESİM SANATI (İKİNCİ BASKI)
“TÜRKİYE’DE RESİM SANATI” (İKİNCİ BASKI) Yazar: Özkan Eroğlu “Yaratıcı sanat yapıtı farklı kavram, köken ve strüktürlere dayalı elemanlardan oluşur. Tıpkı Türkiye gibi...” Bu kitap, Türkiye coğrafyasındaki resim sanatını yorum ve eleştiri süzgecinden geçirerek, varılabilecek en net sanat tarihsel özü ortaya koymakta. Resim sanatının ilk örneklerinden günümüze kadarki serüveni, anlaşılır ve gerçekçi bir şekilde vurgulanmakta. Söz konusu resim sanatı gelişimini “Batılılaşma Öncesi” ve “Batılılaşma Sonrası” şeklinde iki ana hat üzerinden ele almakta. Bu ele alışın ardından da öneriler, “Değerlendirme” ve “Sonsöz” bölümlerinde dile getirilmektedir. Bu kitap ile yazarın “Türkiye’de Sanatın Durumu”, “Resim Sanatımızda Kim Sanatçı?” ve “Bir Müze Eleştirisi” kitapları net bir bütün; bir dörtleme oluşturmaktadır. Türkçe, 19,5x13,5 cm, 160 sayfa, ISBN 978-605-2158-08-1, 180 TL



TÜRKİYE’DE SANATIN DURUMU

TÜRKİYE’DE SANATIN DURUMU
Yazar: Özkan Eroğlu

Ülkemizde sanat konusunda herkes bir şey söylüyor, bir şey yapıyor, bunların en “gerçek”ine ulaşabilmek ise kişinin yalnız kendi elinde. Bunun için kişinin zihnini ve gözünü geliştirmesi şart. Öncelikle olabildiğince çok yapıt biriktiren bir auraya sahip olmalı. Sanat tarihini iyi bilmesi ve kendince bir yoruma götürmesi de çok değerli. Kişinin elinin altında güvendiği bir sanat tarihi metni doğal olarak bulunmalı, fakat kişi, bu metin üzerinden kendi sanat tarihi birikimini net şekilde oluşturabilmelidir.
Bu kitap ile yazarın “Türkiye’de Resim Sanatı”, “Resim Sanatımızda Kim Sanatçı?” ve “Bir Müze Eleştirisi” kitapları net bir bütün oluşturmakta; bir dörtleme oluşturmaktadır.


Türkçe, 19,5x13,5 cm, 312 sayfa, ISBN 978-605-2158-07-4, 70 gr Enzo kağıt, 230 TL




RESMİ MÜZEDE GÖRMEK

RESMİ MÜZEDE GÖRMEK


Yazar: Özkan Eroğlu

“Resmi Müzede Görmek” isimli bu kitap, bir üçlemenin oluşması için planlandı ve “Bir Resme Nasıl Bakmalıyız?” ile “Resmi Anlamak” kitaplarımıza bir kardeş kitap olarak, birebir gezip gördüğümüz, görsel sanatlarla ilgili insanlar için olmazsa olmaz yedi ülkedeki on müze koleksiyonuna odaklandı.
Bu kılavuz - kitapta yer alan on büyük müze ve galeriyi hazmederek hakkıyla gezip dolaşan biri, mutlak bu gezip dolaşmadan sıkı bir sonuç elde edecek, kısaca görsel eğitimini tamamlamış olacaktır diye düşünüyoruz.

Türkçe, 20x12 cm, 168 sayfa, ISBN 978-605-2158-06-7, 70 gr Enzo kağıt, 120 TL




ROMANTİK DÜŞÜNCE VE SANAT

ROMANTİK DÜŞÜNCE VE SANAT
Yazarlar: Özkan Eroğlu – Ömer Aybars Yurdun

Bu kitaptaki örnekler göstermektedir ki, romantik düşünceye sahip sanatçılar sadece sanat yapmamış, edebiyat, filozofi, teoloji, doğa bilimleri, vb alanlarla yakından ilgilenmiş, yüksek âlemlere ilişerek, duyma, görme şekilleri geliştirmiş ve böylece farklı derin hissedişler ortaya koymuşlardır.

Türkçe, 19,5x13,5 cm, 112 sayfa, ISBN 978-605-2158-05-0 120 TL




SANAT KİTAPLARI CİLT 1

SANAT KİTAPLARI CİLT 1
YAZAR: Özkan Eroğlu

“Sanat Yapıtlarının Açıklanması”
“Sanatta Deformasyon”
“Nietzsche: Sanata Aralanan Kapılar”
“İki Kış Resmi”
“Piero della Francesca”
“El Greco”



Tekhne Yayınları yeni bir öneri olarak, Özkan Eroğlu’nun altı yeni kitap çalışmasını bir ciltte okura sunuyor ve bu ciltle de bir başlangıca imza atıyor.

Bu birinci ciltte ilk kitap, Heinrich Wölfflin’in “Sanat Yapıtlarının Açıklanması” (Das Erklären von Kunstwerken) isimli özlü metnine yapılan bir okuma çalışması. İkinci kitap, “Sanatta Deformasyon” başlığını taşıyor ve form’un yanında “deform”un önemini ortaya koymaya çalışıyor. Üçüncü kitap, “Nietzsche: Sanata Aralanan Kapılar”da ise, önemli bir filozofun sanatla ilintisi ve sanata nasıl bir bakışla yaklaştığı öznel bir değerlendirmeyle ortaya konulmaya gayret ediliyor. Dördüncü kitap, “İki Kış Resmi”nde, aralarında yüzyıllar olan iki farklı sanatçı tipine ait iki resmin temel amaçlarda nasıl da büyük benzerlikler taşıdığı ileri sürülürken, ayrıca yan yana getirilen sanat yapıtlarının nasıl da etkin enerjiler açığa çıkardığına vurgular yapılıyor. Beşinci kitap, “Piero della Francesca”da bir 15. yüzyıl Rönesans sanatçısının hem kendi yüksek dönemine katkısını, hem de günümüze dek uzanan etkileri ele alınıyor. Cildin sonuncu ve altıncı kitabı, “El Greco”da ise, özellikle deform süreçleri yapıtlarında değerlendiren ve yaratıcı sanatın önemli bir dinamiği ve devrimcisi olan sanatçının, vizyonu hakkında görüşler ileri sürülüyor, etki ve etkileşimleri ortaya konuyor. 19,5x13,5 cm, 208 sayfa, ISBN 978-605-2158-04-3, 70 gr Enzo kağıt, 120 TL




LEONARDO DA VINCI

LEONARDO DA VINCI
Yazar: Özkan Eroğlu

Bir filozof. Evrene, birçok araçla bakan, gören ve derinlemesine irdeleyen bir kimlik. Sanat da onun için bu araçlardan biri. Onu en iyi böyle tarif edebileceğimizi düşünüyoruz. Quattrocento’nun Floransalı sanatçılarından biri, fakat sıradan biri değil. Diğer sanatçı yapılarından tamamen ayrılan bambaşka bir yapı. Yani beden, zihin, ruh ve dolayısıyla tine yönelen haliyle tek. Sanata bu denli kafa yorarak, bir sanatçı ve anılan başka bir filozof daha yok dünyada. O nedenle biricik.



Türkçe, 19,5x13,5 cm, 88 sayfa, ISBN 978-605-2158-03-6, 70 gr Enzo kağıt, 100 TL




RÖNESANS VE BAROK

RÖNESANS VE BAROK
“RÖNESANS VE BAROK”

Yazar: Özkan Eroğlu

Sanatın tarihindeki en önemli ve olgun ikili yapı, Rönesans ve Barok sanat tavırları arasındadır. Barok sanat, öncesindeki Rönesans’tan Maniyerizm aracılığıyla doğmuştur. Bu anlamda Rönesans bir oluşu temsil ederken, Barok bir bozuluşu temsil eder. Fakat en önemlisi, ortalama 300 yıla yayılan bu iki sanat dönemi arasındaki diyalektik bağlantıdır, böylece üstelik bunu belki de en açık şekilde gerçekleştirdiklerinden ötürü büyük önem noktaları ortaya koyarlar. Bu durumda, karşıtıyla düşünme yönünde bu iki dönemin sanatı birbirleriyle yan yana getirilebilir ve incelenebilir bir boyut kazanmış da olur. Bunu form anlamında en iyi dile getirenlerden biri Batıdaki sanat tarihi dünyasında Heinrich Wölfflin olmuştur. Bizde ise Mazhar Şevket İpşiroğlu, Wölfflin etkili eğilmiştir özellikle Rönesans sanatına ve tabii olarak bu dönemi ele alırken, Barok sanata da yeri geldikçe vurgular yapmıştır.
Biz ise iki dönemin sanatına, karşılıklı bakan bir sanat filozofik anlayışıyla bakıyoruz bu kitapta. Rönesans sanatına, tamamen tarafımıza ait “Katman Filzofisi” tanımıyla yaklaşırken, Barok sanata ise Leibniz; Kıvrım ve Barok ilişkisini irdeleyerek ileten Gilles Deleuze’ün açmaya çalıştığı şekli yanımıza alıyor, fakat kendimize ait yaklaşımlarda da bulunuyor ve Barok sanat olgusuna da “Kıvrım Filozofisi” tanımıyla yaklaşıyoruz. Burada özellikle Kıvrım tanımlarına bakışımızı yönlendiren bir başka çalışma ise, Ömer Aybars Yurdun ile birlikte okuma çalışmasını yaptığımız ve Tekhne Yayınlarından çıkan Kandinsky’nin “Nokta ve Çizgiden Yüzeye” kuramıdır.
Bu tip kapsamlı sanat dönemlerinin, form’dan meseleye giriş yapan filozofiler eşliğinde ve bazı net, sağlam analojileri de devreye sokarak açıklanıp, aktarılabileceğine olan inancımız ise çok yüksektir. Bu inancımızdır ki, bu kitabı kaleme almamızı sağlamıştır.
Kitapta görüleceği üzere, başka kaynaklara elimizden geldiğince az atıfta bulunduk ve büyük bir kısımda kendi görüşlerimizi sunduk. Sanat Filozofisi üzerine 8 Şubat 2012’den bu yana sürdürdüğümüz Privat Dozent’lik çalışmalarımızın en belirgin yansımasıdır bu kitap ve tarafımıza ait son derece öznel bir Rönesans ve Barok yaklaşımıdır. Konu üzerine ilk defa Türkçede, başka yazar ve düşünürlerin etkisinin bu denli az olup, şahsi düşüncelerin çok daha yoğun olmasından ötürü bu kitabımızın bilhassa bizim için değerli olduğunu, bu nedenle gelecek kuşaklara örnek olacağını düşünüyor ve özellikle bundan ötürü kitaplarımızın içinde bu çalışmayı ayrı bir yere koyduğumuzu da tüm açık yürekliliğimizle belirtmek isteriz. Öznel çalışmalar bir toplumu zenginleştirecek olan içerikleri de beraberinde getirirler. Cesaretle, kendinize özgü ve o nedenle gerçek olan yaratılarınızı ileri sürdüğünüzde, ortaya çıkan görüşleriniz karşıtı görüşlerle birlikte geniş zamanlar kapsamında gereken yenilikçi enerjilerin oluşmasını sağlar. Bu enerjilerdir ki, ilgili konu ne ise, onun üzerinden bir toplumun itici güçleri olurlar. Bu nedenle “Rönesans ve Barok” kitabımızın ülkemiz sanat tarihi alanına sunulmuş farklı bir yayın olduğunu ve bu türden yayınların artmasının da bir zorunluluk olduğunu belirtmek isteriz.


Türkçe, 19,5x13,5 cm, 160 sayfa, ISBN 978-605-84817-4-9, 70 gr Enzo kağıt, 140 TL




YENİ MODERN- Francis Bacon

YENİ MODERN- Francis Bacon
“YENİ MODERN- Francis Bacon”

Yazar: Özkan Eroğlu

Francis Bacon, halen “yeni” ve “modern”. Bunun en açık göstergesi, halen yeni kuşak sanatçıları etkilemeye devam ediyor olması. Buna rağmen Bacon’ı çok kötü illüstrasyonlara tabi tutup, yanlış değerlendirenler de yok değil. 40’lı yıllarla başlayan ontolojik strateji meselesi açısından da en önemli sanatçı isimlerden biri olması, Bacon’ın “yeni” ve “modern”, aynı zamanda da biricik olmasını sağlıyor.


Türkçe, 19,5x13,5 cm, 80 sayfa, ISBN 978-605-82361-9-6, 70 gr Enzo kağıt, 100 TL




SANATÇI AURASI

SANATÇI AURASI
“SANATÇI AURASI”

Yazar: Özkan Eroğlu

Sanatçı aurası da ne ola ki diye sorabilirsiniz. Sanatçı, bir insan olarak yaradılışında, yani eğer özünde varsa bedeni aracılığıyla bir ruh, zihin ve sonuçta tine ulaşacak denli bir atmosfer oluşturmak için çabalar önce.
Sonra, kendinden çevresine doğru gelişen uzamda bir başka yaratma gerçekleştirir.
Ve daha sonra, çevresindeki bu uzamın derinliği belirler yapıtlarındaki uzamı da.


Türkçe, 19,5x13,5 cm,  80 sayfa, ISBN 978-605-82361-8-9, 70 gr Enzo kağıt, 100 TL





[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]

 
 
Copyright © 2013 tekhneyayinlari.com - Sitenin yayın hakları TEKHNE YAYINLARI'NA aittir. Kaynak göstermek şartı ile alıntı yapılabilir.